Life with Corona

Webinar Series

In March 2020, the COVID-19 pandemic hit Austria. Since then, public life, policy decisions and a large part of scientific work have been determined this health crisis. At IHS, many research efforts are directed at analysing the challenges arising from the pandemic: What is the impact of the health policy measures of the federal government? What are the economic consequences? How does the pandemic contribute to, and facilitate, social change and polarisation?

In June 2020, the institute hosted a symposium to discuss research results. To continue the interdisciplinary dialogue among researchers and the public, IHS launched the webinar series "Life with Corona". Each webinar is dedicated to a specific topic. Experts discuss pressing issues based on current research findings. Short presentations are followed by an audience discussion. Schools, compliance with measures taken against the pandemic as well as the impact of the crisis on women have already been topics of discussion. You can find all upcoming webinars, as well as recent events, on this page.

The webinar series is organized in cooperation with the BMBWF.

Upcoming Webinars

Webinar: Wie Frauen von der COVID-19 Pandemie betroffen sind

Leben mit Corona

Zu Beginn der Corona-Pandemie wurde vom „großen Gleichmacher“ gesprochen, doch inzwischen ist klar: die Pandemie und die Maßnahmen, die zu ihrer Eindämmung gesetzt wurden, haben Bevölkerungsteile sehr unterschiedlich getroffen. Dies gilt insbesondere auch für Frauen, und zwar in allen Milieus und Schichten. Ob die Zunahme häuslicher Gewalt, Einkommensverluste, Verteilung der Hausarbeit - die Pandemie hat bestehende Ungleichgewichte nochmals deutlich verschärft. Wie sieht der empirische Befund im Jahr zwei der Pandemie aus? Dieses Webinar liefert einen Überblick und konkrete Ergebnisse aus laufenden Projekten und lädt zur all-gemeinen Reflexion ein, wie sozialwissenschaftliche Forschung weiter betrieben werden soll.

Julia Bock-Schappelwein (WIFO)
Aktuelle Beschäftigungssituation von Frauen

Katharina Mader, Franziska Disslbacher (WU Wien)
Zur Mehrfachbelastung von Frauen während COVID-19: Home-Office, Hausarbeit und Kinderbetreuung

Karin Schönpflug (IHS)
Die Schatten-Pandemie: COVID-19, Gewalt und Geschlecht

Begrüßung: Angela Wroblewski (IHS)

Moderation: Eva Liebmann-Pesendorfer (IHS)

Teilnahme

Das Webinar findet virtuell über Microsoft Teams statt und wird aufgezeichnet. Die Aufzeichnung wird nach der Veranstaltung auch auf dem YouTube-Kanal des IHS veröffentlicht.

In Kooperation mit dem Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung

Past Webinars

Webinar: Wie Frauen von der COVID-19 Pandemie betroffen sind

Leben mit Corona

Julia Bock-Schappelwein (WIFO)
Aktuelle Beschäftigungssituation von Frauen

Katharina Mader, Franziska Disslbacher (WU Wien)

Karin Schönpflug (IHS)
Die Schatten-Pandemie: COVID-19, Gewalt und Geschlecht

Begrüßung: Angela Wroblewski (IHS)

Moderation: Eva Liebmann-Pesendorfer (IHS)

Teilnahme

Further COVID-19 resources

In cooperation with the BMBWF, IHS has created a database in which all research projects on the societal, social and economic effects of the COVID-19 pandemic in Austria are collected: Covid-19 Social Data Austria.